BIT20 Ensemble portretterer en av Nordens mest lovende, unge komponister: Rebecka Sofia Ahvenniemi. Ensemblet fremfører Ahvenniemi, Kaija Saariaho og Helmut Lachenmann på selveste Troldhaugen.
Dette er BIT20 Ensembles første konsert siden Spellemannprisen i kategorien «Årets samtidsmusikk 2019». Suksessen feires ved å se mot fremtiden og mot den spennende unge komponisten Rebecka Sofia Ahvenniemi.
Hun har studert komposisjon og filosofi i Bergen, Helsinki, Berlin og New York, og i fjor kom platen Tacit-Citat-Ion — der BIT20 Ensembles strykekvartett fremfører tittelsporet. Hennes originale komposisjoner bygger broer mellom samtiden og fortiden, mellom kunst og samfunnet, et resultat av Ahvenniemis tilnærming til komposisjon som tolkningsarbeid.
- Jeg har sansen for både Lachenmanns og Saariahos upretensiøse holdning som går ut på å avmystifisere faget og nedbygge komponistmyter, sier hun.
Ahvenniemi har selv programmert inn disse to forbildene på konserten. Begge representerer et musikalsk ideal om å finne kompleksitet i det enkle. Saariaho har uttalt at “jo mindre et verk har, dess mer identitet har det».
- Saariaho har vært opptatt av at diskusjonen ikke skal dreie seg om bare det tekniske, men hun ønsker alltid å snakke om ulike intensjoner bak verket, forklarer Ahvenniemi.
Lachenmann, som var på besøk i Bergen i 2015 og ledet seminargrupper på Griegakademiet, kalte komponister for “parasitter”: Man snylter på musikalske tenkemåter fra både historie og samtid. Dette er ikke ment som en anklage mot komponister. Han beskriver komponistens «grunnsituasjon».
Siden 1989 har BIT20 gått inn i musikken med åpenhet og mot til å utforske og eksperimentere. Musikernes bakgrunn fra klassisk musikk gir ensemblet en solid kompetanse i møtet med komplekse partitur, og en særegen klang de har dyrket fram i over 30 år. Ensemblets strykekvartett har bemerket seg de siste årene gjennom en rekke minneverdige konserter og innspillinger, nå sist med Rebecka Ahvenniemis Tacit-Citat-Ion.
- Verket Barnet som blev osynligt er en tolkning av Tove Janssons novelle Det osynliga barnet, men i stedet for å fortelle historien fra utsiden, skildrer det en erfaring "fra innsiden". Verket kommuniserer gjennom nervøse gester og kroppslige primærlyder, som latter og stressede innpust.
- Tacit-Citat-ion har musikalske sitater blant annet fra Saariahos Nocturno. En idé i Tacit-Citat-ion er å bygge på tanken om at musikk aldri oppstår i et vakuum, men går tolkende i dialog med historie og omgivelser.
Les mer: https://www.ballade.no/kunstmusikk/finnes-det-et-male-gaze-i-musikken/
Les mer: https://www.ballade.no/kunstmusikk/bergensskolen-den-stille-og-droftende-musikken/
MEDVIRKENDE
BIT20 Ensemble
Liene Klava bratsj
Jutta Morgenstern fiolin
Agnese Rugevica cello
Martin Schulz fiolin
Jarle Rotevatn piano
Hilde Annine Hasselberg vokal
Owen Weaver perkusjon
Thorolf Thuestad elektronikk
Trond Madsen kunsterisk leder
Rebecka Sofia Ahvenniemi komponist
PROGRAM
Kaija Saariaho (1952–)
Nocturne for solo fiolin
Rebecka Sofia Ahvenniemi (1982–)
Tacit-Citat-Ion
Helmut Lachenmann (1935–)
Ein Kinderspiel, for piano solo
Utvalgte satser
Rebecka Sofia Ahvenniemi (1982–)
Barnet som blev osynligt | basert på Tove Janssons «Det osynliga barnet» | For slagverk, stemme og elektronikk. Slagverk inkluderer marimba, basstromme, vindklokker og cymbal.
Wuthering Modes. Not Moods, for strykekvartett